Woningverduurzaming levert je een lagere energierekening en een comfortabelere woning op. Bovendien is je woning aantrekkelijker op de woningmarkt. Een goede investering dus. Maar hoe betaal je die investering? Er zijn binnen de Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR) grofweg drie mogelijkheden: je betaalt het met je eigen geld, je leent het geld of je kiest voor een gebouwgebonden oplossing.
Gebouwgebonden oplossing
GVR biedt als optie een unieke gebouwgebonden oplossing, die geen eigen investering vereist en geen krediettoets kent. Je betaalt een vast maandelijks bedrag aan de gemeente, zolang je in de woning woont. Na verkoop gaat de regeling over op de nieuwe eigenaar. De regeling wordt afgestemd op je energielastenbesparing, zodat je maandelijkse uitgaven niet stijgen. Vraag bij je gemeente naar GVR.
Eigen geld
Het investeren met je spaargeld kan gunstig zijn, vooral als de spaarrente laag is. Het rendement van de woningverduurzaming merk je direct in lagere energielasten, waardoor je mogelijk weer meer ruimte hebt om te sparen. Aan de andere kant wil je natuurlijk ook een buffer houden. Overleg met een financieel adviseur wat voor jou de beste keuze is.
Lenen
Geld lenen kost geld, omdat je naast aflossing altijd rente betaalt. Verduurzaming is een belangrijk maatschappelijk thema, daarom zijn er specifieke verduurzamingsleningen. Diverse banken bieden een lagere rente voor een verduurzamingshypotheek. De NHG biedt gunstige voorwaarden. Het aanvragen van een hypotheek of consumptieve lening kost wel wat moeite. Er is een kredietproces en er is kans dat je de lening niet krijgt op basis van inkomensgegevens of woningwaarde. Laat je over de mogelijkheden informeren door een financieel adviseur.
Nationaal Warmtefonds
Het Nationaal Warmtefonds is een initiatief van het Rijk om gunstige leenvoorwaarden te bieden voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen. Hiervoor werken ze met inkomensgrensen. Tot een gezamenlijk inkomen van 60.000 kun je tegen een lage rente geld lenen. Let wel dat het nog steeds afhankelijk is van hun kredietvoorwaarden en acceptatiebeleid. Je kan op de website van het Warmtefonds een voorlopige leentoets doen.
Lenen via de gemeente
Diverse gemeenten bieden de mogelijkheid om bij hen geld te lenen voor woningverduurzaming. Dit wordt meestal door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) geregeld. Check de website van je gemeente of van SVN.